Ta vare på hverandre!

To på samme kurs - for oss med kreft

Det er en tykk rød tråd gjennom hele livet, kalt kommunikasjon.
Anne Helene Våge 08.05.2017

Berit og Arvid Nesse                          Berit og Arvid

SAMMEN FOR LIVET

Stavanger Aftenblad 23.07.2007. 

- en blogg om kreft.

Evnen vår til å snakke sammen i gode og vonde dager! Der er en tykk rød tråd gjennom hele livet, kalt kommunikasjon. Den innehar en solid verdi av å bli kjent med og trygg på hverandre, våge og tørre å snakke oppriktig med hverandre.

Etter mange år med vanlige ekteskapelige utfordringer, ble vi for ca 10 år siden invitert med på en kommunikasjons-weekend for par, i regi av Vågestykket AS

Samlivskurs hadde Berit ytret ønske om ved flere anledninger, men Arvid så ikke det store behovet i det. Måten vi ble invitert med på til "To på samme kurs", gjorde derimot at det ble Arvid som ivret mest for å delta. Hovedmålet med tilbudet, var å gjøre et godt samliv bedre.

Her fikk vi lære oss våre egne nøkler til en bedre kommunikasjon i parforholdet. I tillegg har vi fått gleden av å videreformidle våre erfaringer til andre par.

Utbytte av dette har utvilsomt vært den viktigste ressursen vi har, for å kunne takle vår utfordrende livssituasjon etter at Berit ble syk.

Vi har ikke investert så mye i aksjer og obligasjoner, men mye i tid og ressurser med hverandre og vår familie. Den investeringen har vært viktig for oss å ivareta.

Arvid så ofte for seg endeløse diskusjoner når Berit ville ta opp noe, men når han lærte litt om aktiv lytting, oppdaget han at Berits behov for " en diskusjon ", som oftes bare var et ønske om å ytre sine følelser rundt det aktuelle temaet. Hun trengte ikke alltid hans forslag til løsning, råd eller forklaringer.

Vi hadde vært gift en kort stund, da Berit en dag kom hjem fra byen med flere handleposer og glad og fornøyd viste fram nyinnkjøpte klær og ting til huset.
-Se hva jeg har handlet på tilbud i dag.

Arvid sitter i stuen opptatt av TV`en og har samme dag betalt en større regning. Han var langt inne i avisen og TV som sto på, og sier bare kort bak avisen.
- Vi har litt lite penger på kontoen nå.

Det var ikke ment som noe annet enn en opplysning, men settingen og måten som det ble sagt på gjorde at Berit naturlig oppfattet det som kritikk til hennes bruk av felles penger. Nygifte og usikre, kunne vi ikke bedre. Vi er blitt litt mer bevisst på at det er ikke hva du sier, men hvordan du sier det som sårer.

Vårt samliv rundt de familiære, hverdagslige ting og utfordringer, tror vi faktisk er svært identisk for mange av dere som leser spalten vår.

Vi er langt fra noen eksperter på område, bare et par som har fått lære oss verdien av god og oppriktig kommunikasjon i samlivet. Det unner vi mange flere å få oppleve.

Derfor er vi glad for at Vågestykket AS, i samarbeid med Kreftomsorg Rogaland, i løpet av høsten tilbyr et tilpasset mestringskurs for par som har kommet i samme situasjon som oss. Mer informasjon om "To på samme kurs, for oss som har fått kreft" finner du på http://www.kreftomsorgrogaland.no/

Ta vare på hverandre.

Berit&Arvid

 Les mer